Skolyoz TetkikiSkolyoz, omurganın lateral eğriliği olarak tanımlanır. Skolyoz tetkiki, ayakta çekilen röntgen grafileri ile belirlenir. Çekilen grafilerde bu eğriliğin 10 derece üzerinde çıkması skolyoz olarak kabul edilmektedir. Skolyoz eğriliği, omurganın üç boyutlu deformitesi olarak da tanımlanabilir ve kendi içerisinde belirli gruplarda sınıflandırılmaktadır. Skolyoz tetkiki de bu sınıflandırmalar baz alınarak yapılmaktadır. Skolyoz Tetkiki Nedir?İdiopatik skolyoz, tüm skolyoz vakalarının yaklaşık %80'ine tekabül eder. Konjenital skolyoz ise posterior defekti olanlar ve olmayanlar şeklinde tetkik edilir. Konjenital skolyoz vakalarında mutlaka üriner ve kardiyovasküler sistemlere ait anomaliler de tetkik edilmelidir. Skolyoz, doku hastalıklarına bağlı olarak da gelişebilir. Bu nedenle, bu yönde de skolyoz tetkiki gerektirir. Bu hastalıklar şunlardır:
Posttravmatik skolyoz tetkiki ise vertebra cerrahisi, kırık, radyasyon, yanık ve toraks cerrahisi alanında yapılmalıdır. İrritatif fenomenlere sekonder skolyoz tetkiki, spinal kord tümörü, omurga tümörleri ve sinir kökü irritasyonu açısından değerlendirilmelidir. Hasta Şikayetlerine Göre Skolyoz TetkikiSkolyoz, genellikle ergenlik ve çocukluk döneminde ağrısızdır. Ancak ağrı mevcutsa, disk hernisi, tümör, enfeksiyon gibi nedenlerin araştırılması gereklidir. Skolyozda doktora başvuru şekli genellikle görünüş bozukluğudur. Ayrıca, solunum şikayetleri ve çabuk yorulma durumu da söz konusudur. Skolyoz Tetkiki YöntemleriSkolyoz tetkikinde yapılan fiziksel muayeneler en önemli bulgulardır. Direkt grafiler adı verilen omurga boy grafileri çekilir. Bilgisayarlı Tomografi (BT) ve Manyetik Rezonans (MR) görüntüleme de skolyoz tetkiki için diğer yöntemlerdir. Ayakta çekilen anteroposterior (AP) grafide pediküllerin durumu değerlendirilerek karar verilir. Ayakta çekilen AP grafisinde, nötral vertebra ve apikal vertebra bakımından değerlendirme yapılır. Sonuç olarak, skolyoz tetkiki, çeşitli yöntemler ve sınıflandırmalar kullanılarak detaylı bir şekilde yapılmalıdır. Bu süreçte hastaların şikayetleri ve genel sağlık durumları da göz önünde bulundurulmalıdır. |
Skolyoz tetkikinde omurgamın eğriliği 10 derece üzerinde çıktıysa skolyoz olarak kabul edilmem mi gerekiyor? Bu tetkiklerde neden üriner ve kardiyovasküler sistemler de inceleniyor? Disk hernisi veya omurga tümörleri gibi durumlar skolyozla nasıl ilişkilendiriliyor? Bilgisayarlı Tomografi ve Manyetik Rezonans görüntüleme hangi aşamalarda kullanılıyor?
Cevap yazVakıf,
Omurganın eğriliği 10 derece üzerinde olduğunda genellikle skolyoz olarak kabul edilir. Ancak, bu eğriliğin derecesi ve hastanın genel sağlık durumu dikkate alınarak tedavi veya izleme planı yapılır. Üriner ve kardiyovasküler sistemlerin incelenmesi, skolyozun bazı durumlarda bu sistemlerle ilişkili olabilecek komplikasyonlarını değerlendirmek içindir. Örneğin, omurgadaki eğrilik, bazı iç organların fonksiyonlarını etkileyebilir.
Disk hernisi veya omurga tümörleri gibi durumlar, omurganın yapısında değişikliklere neden olabileceği için skolyozla ilişkilendirilebilir. Bu tip rahatsızlıklar, omurgada eğrilik oluşturabilir veya mevcut eğriliği arttırabilir.
Bilgisayarlı Tomografi (BT) ve Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) skolyoz tanısı ve tedavi planlamasında önemli rol oynar. BT, kemik yapıların ayrıntılı görüntüsünü sağlarken, MRG yumuşak dokuları ve nörolojik yapıları değerlendirmede kullanılır. Bu görüntüleme yöntemleri, omurgadaki yapısal değişiklikleri, sinir sıkışmalarını veya tümör gibi anormallikleri tespit etmek için kullanılır. Tanı ve tedavi sürecinde hangi görüntüleme yönteminin kullanılacağı, hastanın klinik durumuna ve doktorun kararına bağlıdır.
Sağlıklı günler dilerim.